Hvad er en hostfil og hvordan bruger jeg den?

Du kan bruge en host-fil til at omgå en DNS server. Det kan være smart hvis man har en hjemmeside som er ved at blive flyttet og ønsker at tilgå den nye placering før redelegerinen/dns opdateringen har fundet sted.

Hvis ikke DNS serverne er opdateret til at pege på den nye placering, har du derfor mulighed for at ændre dette lokalt i din egen hosts fil - sådan at du kan teste hvordan det ser ud på den nye server indtil det bliver ændret.

Nedenfor er 2 eksempler, hvor der er angivet at dcmsupport.dk ligger på en server med ip-adressen 123.123.123.123.

Mac/Linux
Først finder du din terminal (på Mac ligger den sammen med de øvrige programmer i mappen "Hjælpeprogrammer"). Hefter skriver du - som vist på billedet nendenfor:

sudo nano /etc/hosts

Du vil nu bliver promtet for et password. Dette password er til administrator-brugeren på din Mac/Linux.

Du vil nu blive præsenteret for indholdet af din hostfil i teksteditoren "Nano". Du kan nu trykke CTRL + v og blive sendt til bunden af din fil hvor du indtaster ip-adressen på den server hvor du efterfølgende vil have domænet til at pege hen.

123.123.123.123      dcmsupport.dk

Herunder er 123.123.123.123 efterfulgt af en tabulator (der skal være mindst et mellemrum eller som herunder hvor der er anvent tabulator, som giver en pænere struktur).

Du kan nu trykke CTRL + x og gem filen.

Hvis du nu åbner din browser og indtaster dcmsupport.dk, vil den forsøge at finde domænet på ip-adressen 123.123.123.123 i stedet for den som ellers ville være at finde i et almindeligt DNS opslag.

Windows
Det første du skal gøre er, at finde ind til din hostfil. På alle windows distributioner vi kender til, ligger den i mappen:
C:\Windows\system32\drivers\etc
Herunder kan du se, at filen normalt ikke kendes af nogle almindelige programmer.

Da der ikke findes nogen programmer, der på normal vis kender til filen, vil du blive bedt om at vælge et program, som skal bruges til dette formål, her anvender vi den så velkendte texteditor "Notepad":

Du vil nu blive præsenteret for indholdet af din hostfil og kan i bunden af din fil indtaste ip-adressen på den server hvor du efterfølgende vil have domænet til at pege hen.

123.123.123.123 dcmsupport.dk

Herunder er 123.123.123.123 efterfulgt af en tabulator (der skal være mindst et mellemrum eller som herunder hvor der er anvent tabulator, som giver en pænere struktur).

Gem filen og når næste gang indtaster dcmsupport.dk i din browser, vil den forsøge at finde domænet på ip-adressen 123.123.123.123 i stedet for den som ellers ville være at finde i et almindeligt DNS opslag.

NB! Husk at fjerne ovenstående indstillinger igen, når du er færdig med at bruge det, ellers kan der nemt opstå forviring omkring hvilket site du og andre ser på en bestemt URL adresse.